Gezocht: Handen, Hoofden en Harten

09 november 2012
  • Bob Chapman
  • Bob Chapman
    CEO en voorzitter van Barry-Wehmiller

"We betalen je niet om na te denken."  

Dat is wat Larry, ervaren UAW-machinist, 40 jaar geleden van zijn supervisor hoorde toen hij een idee probeerde te uiten over hoe het assemblageproces kon worden verbeterd.

De dingen zijn tegenwoordig heel anders voor Larry, een doorn-assembleur bij ons Bedrijf voor papierconversiemachines bedrijf in Green Bay, Wisconsin. Elke dag worden Larry en zijn collega's niet alleen aangemoedigd om na te denken, maar worden ze ook geïnspireerd om hun gaven en talenten bij te dragen.

We hebben mensen jarenlang voor hun handen betaald, en ze zouden ons hun hoofd en hart gratis hebben gegeven als we het hadden gevraagd.

We kochten het worstelende PCMC in 2005. Destijds had zijn grootste klant de vorige eigenaren aangemoedigd om zijn productiecomponent naar het buitenland te verplaatsen naar een markt met lagere arbeidskosten. We weigerden, ervan overtuigd dat we dit niet alleen een levensvatbaar bedrijf konden maken, maar ook een levendig bedrijf - een geweldig Amerikaans productiebedrijf - en we konden het in Green Bay doen.

Er was alleen één probleem: de bedrijfscultuur was somber. Moe van de strijd om het bedrijf overeind te houden, werd het leiderschapsteam van deze eens zo geweldige organisatie neergeslagen, teamleden werden uitgeschakeld, een wij-tegen-zij-mentaliteit was de doordringende cultuur.

In delen van onze organisatie waren we begonnen met het toepassen van Lean-praktijken, de Toyota Production System-filosofie van het elimineren van verspilling en het verbeteren van de efficiëntie. We waren van mening dat Lean zou helpen bij het creëren van duurzaamheid bij PCMC, maar dat het, in zijn traditionele vorm, niet zou helpen om de sombere cultuur om te zetten in een op samenwerking gebaseerde, stimulerende en vervullende cultuur. We moesten Lean-tools combineren met onze eigen visie op mensgericht leiderschap.

We hebben de Living Legacy of Leadership gecreëerd (ook wel L . genoemd3), ons eigen merk van Lean manufacturing. Door een meer humanistische benadering van Lean te gebruiken, richten we ons eerst op het verbeteren van het dagelijkse werkleven van onze teamleden en de vervulling op de lange termijn, met als bijproducten minder afval en verbeterde algehele prestaties.

Bij PCMC betekende het het vaststellen van de gedeelde visie van het creëren van een geweldig Amerikaans productiebedrijf met alle teamleden - winkel, kantoor, management. We organiseerden een L3 Team binnen het bedrijf dat, voor het eerst, machinebedieners en managers naast elkaar zette om dialogen aan te gaan om het proces en de cultuur te verbeteren. Met andere woorden, we hebben hun hoofd en hart, evenals hun handen, ingezet om de toekomst van PCMC te creëren.

Larry herinnert zich een kaizen-gebeurtenis in zijn gebied van de machinewerkplaats waardoor hij L . realiseerde3's invloed. “Het was de eerste keer in meer dan 40 jaar dat iemand me vroeg hoe ik me voelde. En ze hebben naar me geluisterd", herinnert hij zich. “We werden met waardigheid en respect behandeld. Er waren geen domme vragen. Ieders mening werd even gewaardeerd.”

Betrek ze alle drie - hun handen, hun hoofd, maar vooral hun hart. Maximaliseer het menselijke potentieel van uw teamleden, niet alleen hun fysieke potentieel. Het zal voordelen opleveren voor het bedrijf, maar, belangrijker nog, het zal de vruchten plukken - op korte, lange termijn, in hun werk, thuis - voor uw teamleden.

Uiteindelijk hebben we 850 banen in Green Bay gered, de klant behouden en alleen al dat eerste jaar realiseerde PCMC een ommekeer in winstgevendheid van $ 50 miljoen. En Larry? Hij is nog steeds bij ons, omdat zijn baan betekenis en voldoening biedt. Dat alleen al is een geweldig Amerikaans succesverhaal.


gerelateerde berichten

Bob Chapman / Augustus 21, 2013
Verwar je waarom niet met je wat
Bob Chapman / 17 november 2020
De honger naar waardigheid voeden
Bob Chapman / Jan 22, 2018
De impact van je gewaardeerd voelen

Hulp nodig bij het toepassen van principes van Echt Menselijk Leiderschap in uw organisatie? Chapman & Co. Leadership Institute is het leiderschapsadviesbureau van Barry-Wehmiller dat samenwerkt met andere bedrijven om strategische visies te creëren, werknemers te betrekken, de bedrijfscultuur te verbeteren en uitstekende leiders te ontwikkelen door middel van leiderschapstrainingen, beoordelingen en workshops.

Lees meer op ccoleadership.com